Je kind vertoont langdurig veranderd gedrag 

Het is niet vreemd dat je kind (net als jijzelf misschien) een tijd lang veel heftige gevoelens heeft, verward of onzeker is, ander gedrag vertoont dan voor het verlies. Als dit echter lang aanhoudt, of je je er zorgen over maakt, kan het goed zijn om hulp te zoeken.signalen Eenzaamheid-300x200

Voorbeelden van veranderd gedrag na verlies:

  • niet meer weg durven (uit angst nog iemand kwijt te raken)
  • aanhankelijk gedrag, vastklampen
  • regressie, terugvallen in gedrag dat hoort bij eerdere levensfase (duimzuigen, bedplassen, babystemmetje)
  • explosieve emoties (angst, woede, drift- of huilbuien)
  • terugtrekken, afsluiten, depressie
  • zorgen voor anderen, rol van ander overnemen
  • aangepast gedrag (ander niet nog meer verdriet willen bezorgen)
  • er alles aan doen om niet anders te zijn dan leeftijdsgenoten, erbij te horen
  • niet (meer) weerbaar tegen pesten

Je kind lijkt onbereikbaar 

Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Soms huilen ze alleen van binnen of uiten hun pijn indirect, met spel, dromen of tekeningen. Kinderen willen hun ouders vaak onbewust beschermen tegen pijn en daarom willen ze het er soms niet over hebben. Het is daarom helemaal niet vreemd als je merkt dat je kind het moeilijk heeft, maar dat het je niet lukt om de juiste ingang te vinden om te helpen. Als je het gevoel hebt dat je kind zich ook bij anderen afsluit en als dit gedrag lang duurt, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken.

Het lukt niet goed om met elkaar in contact te blijven

Verliezen doet pijn en brengt heel heftige gevoelens met zich mee. Bij ieder mens ziet dit er anders uit. Daarom is het omgaan met verlies vaak een eenzaam proces. Je weet zelf al nauwelijks hoe je ermee moet gaan, laat staan dat een ander je kan begrijpen. Daarom is het binnen gezinnen, vriendschappen en op school een grote kunst om in verbinding met elkaar te blijven en elkaar te accepteren in ieders eigen beleving en verwerking van het verlies. Het spelen van het spel ‘Alle sterren van de Hemel’ kan een welkom hulpmiddel zijn om spelenderwijs met elkaar te praten over hoe het voor je en met je is, en om herinneringen te delen. Dit spel kan je spelen met het gezin, de klas, in groter familieverband of bijvoorbeeld met een vriendenkring.